LOD 200, 300, 400 – BIM RÉSZLETEZETTSÉGI SZINTJEI

lod 300

A BIM (Building Information Modeling) egyre elterjedtebb az építőiparban, és ezen belül is fontos szerepet játszanak a LOD (Level of Detail) szintek. A LOD betűszónak a BIM-ben két meghatározása is létezik: „Level of Detail” (részletességi szint) és „Level of Development” (fejlettség). A két fogalom egymáshoz hasonló, de nem azonos, ami félreértésekhez vezethet.

LOD – LEVEL OF DEVELOPMENT

Eredetileg a „Level of Detail” kifejezés volt a köztudatban, de később a betűszó „D” betűjét a „Development” szóra változtatták, ami árnyaltabb jelentést kölcsönöz a kifejezésnek. A „detail” (részlet) a geometriai, grafikai részletességre utal, míg a „development” a geometriai kidolgozottságon túl a mögöttes információtartalomra, a geometriai megjelenés átgondoltságára és megbízhatóságára is fókuszál. Arra is választ ad, hogy a felhasználó milyen mértékben támaszkodhat a modellből kinyerhető információra.

Az LOD-szinteket általában valamilyen klasszifikációs rendszer alapján osztályozott egyes modellelemekre, vagy modellelemekből álló magasabb szintű rendszerekre vonatkoztatjuk. Elterjedt, de pontatlan gyakorlat az LOD-szintet az egész épületre vonatkoztatni, mivel ez csak átlagos értékként értelmezhető, és nem ad elegendő információt a modellt alkotó modellelemek, részmodellek egyedi kidolgozottságáról.

A jelenleg leginkább elterjedt LOD-specifikáció (http://bimforum.org/lod/) az Uniformat és az OmniClass klasszifikációs rendszerek alapján rendszerezve adja meg az egyes elemekkel szemben támasztott követelményeket.

LOD200

A modellben szereplő modellelemek egy meghatározott rendszer, objektum vagy gyártmány formájában jelennek meg, közelítő mennyiséggel, mérettel, alakkal, elhelyezkedéssel és tájolással. Az LOD 200-as követelményeket teljesítő modellelemek a tárgyak létezését jelzik, és geometriájuk hasonló lehet a valódi elemek térbeli megjelenéséhez. Minden LOD 200 részletezettségű modellelemmel kapcsolatos információ közelítő eredménynek tekintendő.

LOD300

Modellelemek meghatározott rendszerként, objektumként vagy gyártmányként jelennek meg, a valódi elemeknek megfelelő mennyiséggel, mérettel, alakkal, elhelyezkedéssel és tájolással. Nem grafikus információ is kapcsolódhat a modellelemekhez. A modellelemek mennyisége, mérete, formája, helyzete és tájolása a modellből eredeztethető, nem modellezett információk – megjegyzések, méretjelölések vagy konszignációk – hivatkozása nélkül. A projekt origója előre meghatározott, a modellelemek elhelyezése ezen origó figyelembevételével történik.

LOD400

Az LOD 400-as szintű elem minden kivitelezéshez szükséges információt magában foglal. A modell eleminek mennyisége, összetettsége, mérete, formája, elhelyezkedése és tájolása a modellből származik.

A BIM modellelemek precíz és informatív leírást adnak az épület elemeiről,
lehetővé téve a hatékonyabb tervezést, kivitelezést és üzemeltetést.
A modellelemek geometriai pontossága, információtartalma és
egymáshoz való kapcsolódása megbízható alapot ad a projekt
megvalósításához.

További lépések:

  • Ismerje meg a BIM előnyeit és alkalmazási területeit!
  • Használjon BIM szoftvereket a projektjei hatékonyabb megvalósításához!

A BIM a jövő építőipara, és a korai bevezetés versenyelőny biztosíthat Önnek.

Lépjen be a BIM világába, és vegye fel velünk a kapcsolatot!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
RÓLUNK

Épületfelméréssel és 3D lézerszkenneléssel foglalkozó cég vagyunk, amely hatékony szolgáltatásokat nyújt az ingatlan-, építészeti, építőipari és infrastrukturális iparágakban. Részletes és rendkívül pontos 3D pontfelhőt, 2D rajzokat és 3D modelleket adunk át gyors átfutási idővel.

ÖRÖK PONTOSSÁG GARANCIA

Rendkívül részletes és megbízható 3D pontfelhő adatokra, 2D rajzokra és 3D BIM modellekre örök pontosság garanciát nyújtunk. A későbbiekben esetlegesen előforduló pontossági probléma előfordulásakor, a lehető legrövidebb határidőn belül javítjuk.

TARTALOM

AJÁNLATKÉRÉS
Átlagos válaszidőnk 1 óra.