DIGITAL TWIN JELENTÉSE, MI AZ A DIGITAL TWIN?

digitális ikrek

Sokan talán már belebotlottak ebbe a kifejezésbe – „digital twin”. Elgondolkodott már azon, hogy mit is jelent ez a Digitális Iker? Nos, laikusok nyelvén a digitális iker egy fizikai entitás digitális/virtuális másolata.

Digital Twin mindig egy BIM modellt jelent? Nem mindig.

A BIM a Digitális Iker szerves része, de a fogalom sokkal tágabb. A BIM modell funkciója a fizikai épület és tulajdonságainak részletességi szint szerinti másolása. Van azonban néhány alapvető különbség, a digitális iker kapcsolódik a fizikai világhoz.

A digitális iker egy épület digitális modellje, amely a valós világból származó információkat gyűjt, és az épület változatait hozza létre olyan technológiák segítségével, mint az érzékelők, drónok, lézerek és más vezeték nélküli technológiák. Az „Iker” több forrásból, például analitikából, algoritmusokból és mesterséges intelligenciából gyűjt információkat, hogy folyamatosan betekintést nyerjen a projekt, működésébe vagy hatékonyságába, akár épül, akár már elékészült.

A digitális iker egy több technológiából, köztük a 3D-szimulációból, a mesterséges intelligenciából és a felhőalapú technikából kialakított modell továbbfejlesztése. Túlmutat a szimuláción, hogy segítsen a felhasználóknak megérteni, mi történik a valós világban. A valós idejű jelentés a legnagyobb előnye a szimulációk elvégzéséhez és a hipotetikus forgatókönyvek mérlegeléséhez, mielőtt erőforrásokat helyeznénk egy új projektbe.

MIT TARTALMAZ A DIGITAL TWIN?

Most, hogy már tisztában vagyunk a Digital Twin fogalmával, amikor épített környezetről van szó. A digitális iker egy fizikai egység pontos másolatát hozza létre, az építőiparban az építési ciklus egyetlen lépését rögzíti, és ezért mindegyikbe rengeteg adat van becsomagolva. Ez a csomagolt adat a következőket tartalmazza:

  • BIM modellek
  • 2D rajzok
  • Ütemtervek
  • Szerződések
  • Építési dokumentumok (pl. engedélyek, RFI-k stb.)
  • Érzékelők által gyűjtött adatok
  • Mesterséges intelligenciából származó adatok

A DIGITÁLIS IKER ALKALMAZÁSA

A tervezés és az épített környezet számára az igény, hogy a technológiai képességek fejlődésével együtt nyomon kövessük és nyomon kövessük az eszközök életciklusának előrehaladását, számos kutatási területet mozgatott meg. A Digital Twin számos felhasználási területe közvetlenül a BIM terület alá tartozik, de a Digital Twin képbe kerülésével a részletesség és a pontosság szintje megnőtt.

A digitális ikrek ígéretes alkalmazásokkal rendelkeznek a tervezésben és az épített környezetben. A tényleges építés előtt digitálisan lértehozuk az épületet, ami jobb tervezési döntésekhez vezet. A projekt befejezése után a digitális iker hasznos lehet az épületek módosításánál, üzemeltetésénél és a létesítmény karbantartásánál.

A digitális iker inkább egy olyan fogalom, amely mostanra az új technológiák térhódításával elterjedt. Számos tanulmány „kiber-fizikai integrációnak” nevezi. A cél az adatok hatékonyabb, pontosabb és intelligensebb kommunikációja.

A digitális iker három fő eleme a következő:

  1. Fizikai entitás
  2. Adatok
  3. Virtuális modell

A digitális iker ígéretes alkalmazásokat kínál a tervezésben és az épített környezetben. Képes egy épületet digitálisan újrateremteni a tényleges építés előtt, ami jobb tervezési döntésekhez vezet. A projekt befejezése után a digitális iker hasznos lehet az épület módosításához, üzemeltetéséhez és a létesítmény karbantartásához.

A digitális iker felhasználható a vizualizáció, a dokumentáció, a szabályzatok betartása, a modellezés, az elemzés, az előrehaladás nyomon követése és a tervezés során. A digitális iker koncepció fő felhasználói és haszonélvezői az olyan szakemberek, mint a létesítmény fenntartók, építészek, mérnökök, fejlesztők, kivetelezők és tulajdonosok.

1. Valós idejű adatok

A Digitális Iker lehetővé teszi a projektcsapatok számára, hogy valós időben tudják, hogyan teljesít egy épület, ami lehetővé teszi számukra az épület hatékonyságának nyomon követését és optimalizálását.

2. Biztonság és védelem

A digitális iker képes előre jelezni az épületrendszerek, (például a szellőztető rendszer vagy az elektromos stb.) esetleges meghibásodásait, ami megmentheti és megelőzheti a súlyos baleseteket és károkat. Ez rengeteg idő, költség és drága leállások megtakarítását eredményezi.

3. Szimuláció

A Digital Twin segítségével megvalósítható valósághű szimuláció. A kinyert adatok szenzoralapúak és rendkívül pontosak ahhoz, hogy ütközésfelismerést, költségszámítást, építési/visszafejlesztési szimulációt stb. végezzen.

4. Előrejelzési adatok

Mivel a digitális iker a tervek szerint magában foglalja a fizikai egység minden aspektusát, lehetővé teszem a csapatok számára, hogy hatékonyan irányítsák az épület működését. Ez kölcsönösen függ egymástól, és a szimulációs adatokkal együttesen hat. Olyan adatokat képes megjósolni, mint a költség-előrejelzés, energiaigény, forgalmi torlódás, időjárás-előrejelzés stb.

KIHÍVÁSOK

Miközben a Digital Twin várhatóan számos előnyt fog hozni a tervezési és az épített környezetben az elkövetkező években, a sikeres bevezetésnek vannak akadályai. A Digital Twin bevezetése számos technológiát és szoftvert igényel, ami nem könnyű. Először is, a Digital Twin létrehozásához és kezeléséhez idő- és költségráfordítás szükséges. Másodszor, még ha be is építjük az eszközöket, nehéz összegyűjteni és következetesen karbantartani az információkat, hogy azokat hatékonyan lehessen hasznosítani. Harmadszor, az ikrek teljes körű elfogadásáig a tulajdonosok és a kivitelezők nem biztos, hogy képesek megérteni és értékelni, hogy az hogyan javítja az üzemeltetést és a karbantartást.

 

Fedezze fel az építőipar jövőjét a Digital Twin technológiával! Ismerje meg, hogyan könnyíti meg projektjeit, optimalizálja folyamatait és csökkenti költségeit. Ha szeretne többet megtudni nagyszerű szolgáltatásainkról, hívjon minket, vagy lépjen velünk kapcsolatba online egy ingyenes, versenyképes árajánlatért!

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
RÓLUNK

Épületfelméréssel és 3D lézerszkenneléssel foglalkozó cég vagyunk, amely hatékony szolgáltatásokat nyújt az ingatlan-, építészeti, építőipari és infrastrukturális iparágakban. Részletes és rendkívül pontos 3D pontfelhőt, 2D rajzokat és 3D modelleket adunk át gyors átfutási idővel.

PONTOSSÁG GARANCIA

Rendkívül részletes és megbízható 3D pontfelhő adatokra, 2D rajzokra és 3D BIM modellekre örök pontosság garanciát nyújtunk. 

TARTALOM

AJÁNLATKÉRÉS
Átlagos válaszidőnk 1 óra.