MŰEMLÉK FELÚJÍTÁS 2.0 – MÚLT MEGŐRZÉSE 3D LÉZERSZKENNELÉSSEL

műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása

A műemlékeink a múltunk örökségei, amelyeket meg kell őriznünk a jövő generációi számára. A hagyományos műemlék felmérési módszerek azonban gyakran pontatlanok lehetnek, és nem képesek teljes mértékben rögzíteni azok eredeti állapotát.

A 3D lézerszkennelés egy új technológia, amely forradalmasíthatja a műemlékfelújítást. A 3D lézerszkennerek segítségével pontos és részletes 3D modellek készíthetők a műemlékekről. Ezek a modellek felhasználhatók a műemlékek állapotának megőrzésére, a károk feltérképezésére és a felújítási munkálatok tervezésére.

3D LÉZERSZKENNELÉS ELŐNYEI

A 3D lézerszkennelés számos előnnyel jár a műemlékfelújításban, amelyeket az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

 • Kevésbé invazív: A 3D lézerszkennelés nem igényli a műemlékek fizikai megbontását. Ez különösen fontos a történelmileg értékes műemlékek esetében, amelyeket nem szabad feltárni.
 • Pontosabb: A 3D lézerszkennerek segítségével pontosabb felmérések 3D modellek készíthetők, mint a hagyományos módszerekkel. Ez lehetővé teszi a műemlékek állapotának pontosabb felmérését és a felújítási munkálatok pontosabb tervezését.
 • Több információt nyújt: A 3D felmérés és a pontfelhő segítségével több információhoz juthatunk a műemlékekről, mint a hagyományos módszerekkel. Ez lehetővé teszi a műemlékek történetének és építészeti jellemzőinek jobb megértését.

PONTFELHŐ PONTOSSÁGA ÉS HASZNOSSÁGA

pontfelhő műemléki épületről

3D lézerszkennelés során a műemlékről egy pontfelhő készül, amely a műemlék digitális megfelelője. A pontfelhő pontossága a modern 3D lézerszkennerek segítségével milliméteres pontosságú pontfelhők is készíthetők.

A pontfelhők számos célra felhasználhatók a műemlékfelújítás során. A pontfelhőt felhasználhatjuk a műemlék állapotának felmérésére, a károk feltérképezésére, a felújítási munkálatok tervezésére, valamint a felújítás utáni ellenőrzésre.

MŰEMLÉKI ÉPÜLET FELMÉRÉS FOLYAMATA

Műemlék felújítás folyamata a következő lépésekből áll:

 1. Előkészítés: A műemléket elő kell készíteni a szkennelésre. Ez magában foglalhatja a növényzet eltávolítását, a kosz és a szennyeződés eltávolítását, valamint a műemlék biztonságossá tételét.
 2. 3D lézerszkennelés: A műemléket 3D lézerszkennerrel szkenneljük be. A szkennelés során a műemlék összes helyiségébe készítünk pontfelhőt, majd a homlokzati felmérés zajlik.
 3. Pontfelhő feldolgozása: A pontfelhőt számítógépen feldolgozzuk. Ez magában foglalja a pontfelhő tisztítását, a pontfelhők egymáshoz való regisztrálását.
 4. BIM modell készítése: A pontfelhőből BIM modell készítünk. A BIM modell egy háromdimenziós épületmodell, amely tartalmazza az épület összes építészeti és szerkezeti elemét.
 5. Felmérési terv készítése: A BIM modellből 2D tervdokumentáció készíthető. A 2D tervdokumentáció tartalmazza az épület összes alaprajzát, metszetét és homlokzatát.

3D LÉZERSZKENNELÉS ALKALMAZÁSA A MŰEMLÉKI HOMLOKZATOK FELÚJÍTÁSÁBAN

Ez a technológia lehetővé teszi a homlokzatok pontos és részletes felmérését, beleértve az eredeti struktúrákat, részleteket és díszítéseket. A lézerszkennelés által gyűjtött adatok segítségével a tervezők és mérnökök pontosabb terveket készíthetnek a felújítási munkálatokhoz, és biztosíthatják az eredeti homlokzati jelleg megőrzését. Emellett a lézerszkennelés felgyorsítja a felmérés folyamatát, csökkentve ezzel a felújítási időt és költségeket, miközben magasabb szintű pontosságot és hatékonyságot biztosít.

MŰEMLÉKI FELÚJÍTÁS ELŐTT ÁLL?

Kérjen ajánlatot tőlünk 3D lézerszkennelésre!

A 3D lézerszkennelés segítségével pontos és részletes képet kaphat műemlékéről, amely segít a műemléki felújítási munkálatok pontos tervezésében.

Ajánlatunk tartalmazza:

  • Műemlék 3D lézerszkennelését
  • Pontfelhő feldolgozását
  • BIM modell készítését
 • 2D tervdokumentáció készítését

Vegye fel a kapcsolatot egy gyors ajánlatért és kezdje el még ma a projektet!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
RÓLUNK

Épületfelméréssel és 3D lézerszkenneléssel foglalkozó cég vagyunk, amely hatékony szolgáltatásokat nyújt az ingatlan-, építészeti, építőipari és infrastrukturális iparágakban. Részletes és rendkívül pontos 3D pontfelhőt, 2D rajzokat és 3D modelleket adunk át gyors átfutási idővel.

PONTOSSÁG GARANCIA

Rendkívül részletes és megbízható 3D pontfelhő adatokra, 2D rajzokra és 3D BIM modellekre örök pontosság garanciát nyújtunk. 

TARTALOM

AJÁNLATKÉRÉS
Átlagos válaszidőnk 1 óra.