DRÓNOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTŐIPARBAN A BIM SEGÍTSÉGÉVEL

ipari drón szolgálatások

A drónok új perspektívát kínálnak a BIM (Building Information Modeling) számára az építési életciklus teljes egészében. A drónok az építési munkálatoktól kezdve a létesítménygazdálkodásig és a teljesítésig gyorsan több adatot szolgáltatnak, és megoldják az eddig észrevétlen problémákat.

MI A BIM?

A BIM vagy épületinformációs modellezés egy olyan projektmenedzsment-technika, amely lehetővé teszi az információk zökkenőmentes áramlását a teljes építési folyamat során. A BIM lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a projekt minden aspektusát 3D térben vizualizálják, a vízvezeték-szereléstől az elektromosig. Bár a rendszerek nem a legélethűbb modelleket adták, segítenek csökkenteni a dokumentációs hibákat és kihagyásokat. Emellett a BIM-modell csökkenti az utómunkálatokat és növeli az hatékonyságot.

 

MIK AZOK A BIM ELEMEK?

A BIM modellben megtalálható 3D-elemek alapegysége. A 3D- modell bizonyos szabályok mentén felépített objektumokból áll össze, melyek nem grafikus információt is tartalmazhatnak. Egy objektum lehet egy fal, födém, szék, ajtó, ablak stb.

 

DRÓNOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTŐIPARBAN: HOGYAN FEJLESZTIK A DRÓNOK AZ ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉST?

Az építőiparban nagy örömmel fogadják a drónokat, és ez nem véletlen. Az építőipar szakemberei, építővállalatok és földmérők is egyaránt tapasztalják, hogy a drónok sokféle módon segítik munkájukat. Ne felejtsük el, hogy a drónok nem csupán képek készítésére szolgálnak, hanem képekből vagy fotogrammetriával végzett mérésekre is képesek.

Az épületinformációs modellezés során az épület összes rendszerének mérete, aránya és funkcionalitása vizualizálódik. A drónok ezt a tervezést veszik alapul, és valósághű 3D modelleket hoznak létre, segítve a tervek pontos megvalósítását. Mintha egy távoli helyszíni audit lenne.

A projekt kezdetétől fogva a drónokat alkalmazzák a távoli megtekintésen és a teljesítések túl az építkezés folyamatos nyilvántartására is. Bár a drónok kiválóak a munka minőségének és befejezésének biztosításában, az életciklus során is pontosan segítenek.

Az építőiparban a drónokat arra is használják, hogy mérjék az alap létrehozásához szükséges vágás és feltöltés mennyiségét. Ezen a ponton a drónok segíthetnek a fotogrammetriai szoftverrel történő 3D élethű modellek létrehozásában.

Drónok az építőiparban – különböző alkalmazási módok:

  1. Drónos felmérés
  2. Szimuláció
  3. Organizációs tervezés és biztonsági megfelelés
  4. Építőipari marketing és timelapse videó készítés
  5. Építéskövetés
  6. Facility Management

drónos felmérés

ORGANIZÁCIÓS TERVEZÉS ÉS BIZTONSÁG

A légi felméréseknek fontos szerepe van a telephely biztonságos és hatékony elrendezésének tervezésében. A drónok által készített 3D modellek segítik a vezetőket abban, hogy pontosan meghatározzák a berendezések, személyzet és lényeges nyersanyagok optimális elhelyezkedését. Ezek a modellek nemcsak „bemutatják” a területet, hanem méréseket is végeznek a helyszín és az anyagok tekintetében.
Az építőiparban a drónok a nyersanyagok ellenőrzésében is segítenek. Ezek a modellek térfogat méréseket biztosítanak, ami pontos képet nyújt arról, hogy mennyi anyagra lehet szükség, mennyit használtak fel, és mennyit fizettek érte. Ez a folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb az anyagok auditálásában, mint a jelenleg alkalmazott manuális mérések.

 

ÉPÍTÉS KÖVETÉS

Az építés előrehaladásának nyomon követése elengedhetetlen a projekt sikeréhez. A projektmenedzsereknek tudniuk kell, hogy mennyire haladnak előre, hogy azonosítsák a potenciális késéseket és módosítsák a terveket szükség szerint.

A BIM-modellt használva a projektmenedzserek nyomon követhetik az építkezés minden egyes elemének előrehaladását. Megtekinthetik, hogy az egyes szerkezeti elemek mikor kerültek felállításra, hogy az egyes szerelvények mikor lettek telepítve, és hogy az egyes anyagok mikor lettek felhasználva.

A drónok egy másik hatékony módja az építkezés előrehaladásának nyomon követésének. A drónok segítségével a projektmenedzserek valós időben készíthetnek légi felvételeket az építkezésről. Ezeket a felvételeket felhasználhatják az építkezés általános előrehaladásának nyomon követésére, valamint a potenciális problémák azonosítására.

 

ÉPÍTŐIPARI MARKETING ÉS TIME-LAPSE

A drónok által készített tömegmodellek segítségével a projektterületről time-lapse  videót készíthetünk. A mozgó time-lapse felvételek amelyek életre kelthetik az épülő helyszínt. Ez egy hatékony módja az építkezés előrehaladásának bemutatásának a befektetők, az alvállalkozók és a nyilvánosság számára.

A videók kiváló eszközök az építkezés népszerűsítésére. A befektetők és az ügyfelek lenyűgözve lesznek a projekt előrehaladásának látványától. A time-lapse a közösségi médiában és a weboldalakon is felhasználhatjuk a projekt népszerűségének növelésére.

 

FACILITY MANAGEMENT

A projekt befejezése után a drónok hasznos eszközök az épületek ellenőrzésére. A zoom- és hőkamerákkal felszerelt drónok segítenek a szakembereknek a problémák azonosításában és a karbantartási feladatok tervezésében. A hőkamerák különösen hasznosak az épületek energiahatékonyságának értékelésében.

Szeretne többet megtudni arról, hogyan használhatja a drónok álatal nyújtott előnyöket az építőiparban?

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és kérjen egy ingyenes konzultációt!

 

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
RÓLUNK

Épületfelméréssel és 3D lézerszkenneléssel foglalkozó cég vagyunk, amely hatékony szolgáltatásokat nyújt az ingatlan-, építészeti, építőipari és infrastrukturális iparágakban. Részletes és rendkívül pontos 3D pontfelhőt, 2D rajzokat és 3D modelleket adunk át gyors átfutási idővel.

ÖRÖK PONTOSSÁG GARANCIA

Rendkívül részletes és megbízható 3D pontfelhő adatokra, 2D rajzokra és 3D BIM modellekre örök pontosság garanciát nyújtunk. A későbbiekben esetlegesen előforduló pontossági probléma előfordulásakor, a lehető legrövidebb határidőn belül javítjuk.

TARTALOM

AJÁNLATKÉRÉS
Átlagos válaszidőnk 1 óra.